Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Wat is een helicoil

Kreidlerdatabase

Schroefdraad kapot? - Géén probleem 😉

Schroefdraden hebben de kwalijke eigenschap om door slijtage of een verkeerde behandeling kapot te gaan.

De draad is dan dol' doordat de windingen weg zijn.

Dit probleem treedt vooral op bij schroefdraden die zich bevinden in een "zacht" materiaal zoals bijvoorbeeld carters en de uitlaatbevestigingsbouten in de aluminium cilinderkop.

Op deze plaats krijgt de schroefdraad het zwaar voor zijn kiezen, mede omdat de constructie op deze plaats ronduit miserabel is.

Een relatief dun draadeinde moet de zware uitlaatbocht op zijn plaats houden en is ook nog onderhevig aan veel trillingen en het uitzetten van de cilinderkop bij hoge temperaturen.
Op deze plaats zien we dan ook bij veel Kreidler's exotische oplossingen om de uitlaat toch maar op zijn plek te houden. In dit artikel gaan we eens bezien hoe we kapotte schroefdraden op een professionele en betrouwbare wijze kunnen herstellen.

Kreidlerdatabase

Hoe het niét moet

Sommige sleutelaars trachten het probleem van een dolle schroefdraad op te lossen door een grotere schroefdraad te tappen en bijvoorbeeld bij de uitlaatpoort een M8 of een M10 draadeinde te monteren in plaats van het originele 6 mm draadeinde.
Dit werkt echter niet omdat we geen plaats hebben bij de uitlaatbocht voor de veel grotere kop van de M10 bout.

Bovendien hebben we niet genoeg 'vlees' op deze plek in de cilinderkop zodat het boeltje in de kortste keren gaat scheuren en weer de geest geeft. N
u ben je echter veel verder van huis omdat het gat inmiddels zo groot is dat herstel alleen nog mogelijk is als je de gehele cilinderkop demonteert en het gat vol laat lassen en een nieuwe schroefdraad tapt.
Wij willen deze ellende allemaal niet en gaan het op een definitieve wijze oplossen.

Kreidlerdatabase

Helicoils

De oplossing heet Helicoil. Er zijn meerdere van dit soort reparatiesets op de markt, zoals Time-Serts, Keen-Serts, enzovoort.

Wij gebruiken echter in 99 % van de gevallen Helicoils en deze voldoen eigenlijk over het algemeen het best. Wat is nu eigenlijk een Helicoil ?
Een Helicoil is een zeer harde veer die de oude schroefdraad vervangt en veel sterker is dan de originele schroefdraad. Deze veren met het bijbehorende montagemateriaal zijn in alle maten verkrijgbaar en kunnen iedere schroefdraad repareren voor een relatief gering bedrag. D

e montage is zeer eenvoudig, ook voor de doe-het-zelver, en haast altijd bij een Kreidler te doen zonder veel te moeten demonteren. De set bestaat uit een overmaatse tap die wat dikker is dan de originele bout, maar wel dezelfde spoed heeft als de oude schroefdraad.
Dat de tap wat dikker moet zijn is logisch want de oude schroefdraad is weg en om een nieuwe te kunnen tappen zullen we dus wat nieuw materiaal moeten wegnemen. Verder zit er een soort houder bij de set die de veer (de Helicoil) in de goede vorm brengt zodat hij eenvoudig gemonteerd kan worden. En dan hebben we natuurlijk nog de veer zelf, die de oude schroefdraad gaat vervangen.

Kreidlerdatabase

De montage

Als de schroefdraad maar voor een deel defect is en er zich nog oude windingen in het te bewerken gat bevinden, moeten we eerst alle oude schroefdraad met een boor die de voorgeschreven maat heeft voor de betreffende Helicoil verwijderen. Hierna tappen we met de tap die bij de set behoort voorzichtig een nieuwe schroefdraad. Let er hierbij op dat je netjes recht tapt.

Nu nemen we een Helicoil en stoppen deze in de montagehouder. Je zult zien dat in de houder de Helicoil veer ongeveer 1/3 kleiner in diameter en ongeveer 1,5 keer zo lang wordt. Na montage zal de veer in het gat weer zijn originele diameter aan willen nemen, uitzetten en zich daardoor muurvast zetten in de nieuw getapte schroefdraad.

Omdat de veer van een bijzonder hard materiaal is, trek je de windingen waarschijnlijk nooit meer kapot. Doordat de veer in een schroefdraad komt die een grotere diameter heeft dan de originele bout is ook de verbinding tussen de veer en het object veel sterker dan voorheen door een groter draagvlak.

Bij racemotoren worden niet voor niets vaak alle schroefdraden al standaard voorzien van Helicoils.