Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Kenteken voor uw Kreidler

Eigen kenteken voor brom- en snorfietsen

Kenteken bromfietsen

Vanaf 1 September 2005 gelden nieuwe regels voor de registratie van alle bromfietsen in Nederland.

Iedere eigenaar, fabrikant of verkoper van bromfietsen krijgt direct met de nieuwe wetgeving te maken. De kentekenregistratie is een omvangrijk project dat consequenties heeft voor alle bedrijven die bromfietsen maken,repareren,kopen en verkopen. De kentekenregistratie begint op 1 September 2005.
Vanaf dat moment mogen nieuwe bromfietsen alleen nog maar verkocht worden met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat

Voor bestaande bromfietsen kunnen hun eigenaren vanaf deze datum een eigen kentekenbewijs aanvragen. Het aanvragen van een eigen kenteken is mogelijk tot en met 31 Oktober 2006.
Met ingang van 1 Januari 2007 mogen bromfietsen alleen nog maar met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat op de openbare weg rijden.

Op dit gebied kunt u het beste een kijkje nemen op www.kreidler.nl
Met dank aan Dimage voor het vele werk !!!

Kreidlerdatabase

Maar wat nu te doen als u een gekentekende brommer wilt kopen?

 1. Als u een bromfiets koopt, moet u het kentekenbewijs op uw naam laten overschrijven. Let u er dus op dat zowel het complete kentekenbewijs als de kentekenplaat aanwezig is.
 2. Verder moet u ook controleren of een eventuele duplicaatcode op het kentekenbewijs overeenkomt met de duplicaatcode op de kentekenplaat.
  1. Als dat niet zo is, moet u ervoor zorgen dat de eigenaar of houder (de verkoper) van het voertuig voordat de overdracht plaatsvindt alsnog zorgt voor de juiste kentekendocumenten en/of -plaat.
  2. U kunt het kentekenbewijs op verschillende manieren laten overschrijven. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht op de grotere postkantoren.
  3. Voor het overschrijven van een bromfiets kentekenbewijs moet u minstens 16 jaar zijn en in Nederland wonen.
  4. Als u een bromfiets koopt bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf dat beschikt over de bevoegdheid Tennaamstellen Voertuigbranche (TV), dan kan de medewerker het kentekenbewijs daar direct op uw naam overschrijven.


Benodigde documenten voor overschrijving

 1. Om een kentekenbewijs op uw naam te laten zetten hebt u nodig:
  1. Een geldig legitimatiebewijs
  2. Het Tenaamstellingsbewijs
  3. Het Overschrijvingsbewijs

Kreidlerdatabase

Verzekering Wettelijke Aansprakelijkheid

Vanaf de tenaamstelling moet de bromfiets WA verzekerd zijn.
Hiervan krijgt u geen bericht. U kunt dit regelen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Kreidlerdatabase

Maar ik wil mijn Kreidler verkopen

Slechte zaak natuurlijk, behalve als dat is om een nog mooier exemplaar te kunnen kopen. Maar wat moet je dan doen?

Als u uw bromfiets verkoopt, moet u ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Gebeurt dat niet, dan blijft u aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen (motorrijtuigenbelasting, verzekering en APK) en eventuele bekeuringen.
U moet er voor zorgen dat u bij verkoop een officieel vrijwaringsbewijs krijgt.

 1. Verkoop aan een handelaar - Verkoopt u uw voertuig aan een door de RDW erkend autobedrijf dat bevoegd is om vrijwaringsbewijzen uit te schrijven, dan ontvangt u van dat bedrijf het vrijwaringsbewijs. Een erkend bedrijf herkent u aan het RDW-erkenningsschild. Voor de overschrijving heeft de medewerker uw volledige kentekenbewijs nodig: Voertuigbewijs, Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Tevens moet u een geldig legitimatiebewijs overleggen.
 2. Verkoop aan een particulier - Verkoopt u uw voertuig aan een particulier, dan moet de overschrijving plaatsvinden op het postkantoor. De koper moet de overschrijving zelf regelen.
 3. Kentekenbewijs niet compleet
  Mist u delen van het kentekenbewijs, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen voordat de koper het voertuig kan overschrijven.
 4. Kentekenbewijs kwijt - Bent u uw kentekenbewijs geheel of gedeeltelijk kwijt, dan moet u bij de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Alleen de eigenaar die bij de RDW geregistreerd staat, kan dit doen. Als de eigenaar is overleden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Over andere uitzonderingssituaties kunt u contact opnemen met de Klantenservice van de RDW.

Kreidlerdatabase

Advies: Kijk altijd even bij de RDW !!! - De voorschriften bij de RDW zijn leidend !!!