Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Wim de Kruyf

Bromfietsen- en fietsenzaak

W. de Kruijf en zn

De ruim vierhonderd pond zware zanger Big Fat John Russel is zaterdag a.s. te horen in de bromfiets- en rijwielhandel W. de Kruijf aan de Soesterweg 234/236.
Het voornaamste doel van zijn komst is echter het leiden van een verkoopstunt.
Klanten die namelijk vanaf 13.00 uur de winkel betreden mogen op een bepaalde manier de prijs bepalen van enkele bromfietsen en fietsen.Kreidlerdatabase

20 jarig bestaan

Dit gebeuren houdt de heer W. de Kruijf en zijn zoon R. de Kruijf vanwege het 20-jarig bestaan. Dat jubileum is eigenlijk al weer een maand oud, maar, meent de heer de Kruif, toen was het zulk slecht weer, dat hij er mee rekende dat weinig klanten de deur uit zouden komen om Big Fat John Russel tussen de fietsen en de brommers aan het werk te zien.

In 1961 kocht de heer de Kruijf samen met een compagnon het pand aan de Soesterweg 342, na eerste vele jaren in deze branche ervaring opgedaan te hebben.
Na een verbouwing begonnen zij met de verkoop en reparatie van NSU motors, Kreidler bromfietsen en fietsen. Door de gestaag groeiende verkoopaktiviteiten werd vijf jaar later het pand ernaast gekocht, waarin een sigarenmagazijn zat. „Het heeft tien jaar geduurd", vertelt de heer de Kruijff", voordat dat sigarenmagazijn eruit was".

Vijf jaar geleden konden ze dan dat pand erbij trekken. In dat jaar werd ook gestopt met de verkoop van motors. De heer de Kruijf en zijn zoon, die ondertussen ook al in de zaak gekomen was, richtten zich helemaal op de verkoop en reparatie van bromfietsen en fietsen. Men is dealer van het bekende bromfietsmerk Kreidler. In 1976 werden ze door de importeur uitgeroepen tot de grootste Kreidterdealer van Nederland, waar zowel vader Kruijf in 1961 verkocht is twee jaar geleden door de eigenaar weer ingeruild voor een snorfiets. De brom-mer staat nu in de etalage. „Voor ons is deze brommer een museum-stuk", zegt de Kruijf junior. „En hij is nog in een prima staat".

Kreidlerdatabase

W. de Kruijf - De beste uit 700

Vorige week woensdag, werd aan de heer Wim de Kruyf, Soesterweg te Amersfoort, een onderscheiding toegekend die behoort bij de titel „Kreidler dealer van het jaar 1976/1977.
De heer Beszelsen, verkoop-direkteur van het merk Kreidler in Nederland, wenste hem van harte geluk met deze verkiezing. In zijn toespraak zei hij onder meer: ,Als u bedenkt dat jaarlijks 700 Kreidler dealers in Nederland om deze titel strijden, dan kunt u vermoeden dat zich een heel bijzondere man in ons midden bevindt. Kreidler dealer van het jaar kan uitsluitend iemand worden, zie zich gedurende langere tijd op uitzonderlijke wijze voor ons merk heeft ingezet. Daarbij wordt vooral gelet op service, optimisme, doorzettingsvermogen in moeilijke tijden, presentatie van ons merk in de winkel en het bijzonder op specialisatie. Juist het laatste punt heeft de doorslag gegeven. Iedereen, ook al heeft hij geen verstand van bromfietsen, kan konstateren dat in deze zaak Kreidler wordt verkocht en dat de heer de Kruyf zijn vertrouwen volledig aan dit merk heeft geschonken".

Verder wees hij op het feit, dat de heer de Kruyf precies 15 jaar geleden de eerste Kreidler verkocht. In 1963 verkreeg de heer de Kruyf de alleen-verkoop van Kreidler voor geheel Amersfoort. Dat mag een unieke situatie genoemd worden voor een plaats met dergelijke afmetingen.
Ook mevrouw de Kruyf werd in de hulde betrokken. „Zij heeft haar aan-deel in de groei en bloei van dit bedrijf ruimschoots geleverd", aldus de heer Beszelsen.
Aan het echtpaar de Kruyf werd een veertiendaagse vakantiereis aangeboden met een bestemming naar eigen keuze. ,We vinden het hard nodig", zei de heer Beszelsen, „dat dit keihard werkende echtpaar na 15 jaar inspanning wat nieuwe energie gaat opdoen voor de volgende 15 jaar".

Kreidlerdatabase

Ik maakte van Amersfoort een Kreidlervesting

Praten met de Kruijf betekent praten over Kreidler, een jeugdliefde van hem. Een man van het eerste Kreidler uur.
Een pioneer dus, Ook de moeizame beginperiode maakte hij mee. Hij herinnert zich

In 1962 kreeg ik iemand in mijn winkel die een Kreidler Florett bromfiets moest hebben.
Ik liet hem die naam spellen, ik kende dat merk niet. Die bromfiets heb ik besteld maar die klant zag ik nooit meer terug.
Enfin, verkocht heb ik hem, maar vraag niet hoe! Niet bepaald een stimulans om ermee door te gaan. Het duurde lang, voordat ik het aandurfde er weer een te bestellen. Maar toen was ook meteen het hek van de dam. Datzelfde jaar verkocht ik er nog een stuk of 40, En sindsdien is het steeds beter gegaan.

We praten met hem over zaken die zijn positie aan de kop van onze Top-20 moeten rechtvaardigen.

Over zijn enthousiasme


"Enthousiast word je vanzelf. Dat begint met een goed artikel, waar je helemaal achter staat. Bovendien kreeg ik van Van Veen een goed verkoopgebied. Het is voor mij steeds een uitdaging geweest dat te behouden. Ik maakte Amersfoort Kreidler-minded. Daar heb ik hard voor moeten knokken. Ook de mensen waarmee ik werk staan er helemaal achter. Daar werkt natuurlijk ook aan mee dat er nooit onoplosbare problemen zijn geweest. Ook niet op technische gebied. Bovendien heb ik met iedereeen bij Van Veen een prima kontakt. Kleine probleempjes worden dan ook snel opgelost."

Over zijn optimisme


"In al die jaren dat ik Kreidler verkoop is het steeds beter gegaan. Zelfs vorig jaar nog, toen iedereen liep te klagen. Moet ik dan pessimistisch zijn? Integendeel. Deze zomer nog zal hier een pand staan dat tweemaal de oppervlakte heeft van mijn huidige zaak. Ik durf dat best aan. Ik ben nergens bang voor. Waarom zou ik? Mijn klanten laten me toch niet in de steek. Ik vecht voor hun en zij vechten voor mij. Gewoon een wisselwerking!

Over zijn Kreidler-assortiment


"Natuurlijk heb ik steeds alle modellen in voorraad. En liefst van elk model een stuk of wat.

En alles in de showroom. Iedereen die mijn winkel binnenkomt moet kunnen zien dat ik Kreidler verkoop. En dat ik daarin gespecialiseerd ben. Dat maakt indruk. Het geeft hem het gevoel bij een goede Kreidler-dealer te zijn, dat moet vertrouwen geven. Ook een motorfiets heb ik altijd in voorraad. Daardoor verkoop ik er jaarlijks nog aardig wat van. Het is niet anders, wat je niet kunt laten zien, verkoop je niet. Dat is een brok ervaring".

Over zijn service


"Daarmee staat en valt alles natuurlijk. Bij mij is dat dan ook prima geregeld, al zeg ik dat zelf. Bromfiets defect? 's Morgens brengen, 's avonds gereed. Daar mag niets aan mankeren. Is het nodig, dan haal ik de bromfiets met mijn aanhanger op. Kleine moeite en het wordt gewaardeerd. En dan natuurlijk niet met een dure rekening komen hè. Ik zorg er echt wel voor, dat er geen geld bij moet.

Over zijn werkplaats


Natuurlijk werken die jongens met speciaal Kreidler-gereedschap. Dat is nogal logisch. Waarom zou je het moeilijk maken als het makkelijk kan, En verder stuur ik ze elk jaar naar de cursus om vooral up-to-date te blijven. Daar komen ze altijd razend enthousiast vandaan".

Over zijn reklame-aktiviteiten


"Ik verschijn regelmatig in de krant. Daardoor zorg ik ervoor dat mijn naam en die van Kreidler wordt gelezen. En dan attent zijn op akties van Van Veen. Direkt inhaken. Zoals vorig jaar die stunt met de 3 -versnellings-fietsen. Ook een vliegtuig boven Amersfoort natuurlijk. Heeft toch geholpen. Ik heb tenminste goed verkocht in dat type".

Over onderdelen en accessoires


Van alle gangbare onderdelen houd ik voorraad. Ik zorg ervoor nooit mis te grijpen, dat vind ik zo'n afgang. Bovendien zit jullie grossier drie straten verderop. Dat is allemaal prima geregeld. Ook in de Kreidler-accessoires doe ik nogal wat. Een jongen die bij mij een Kreidler koopt, wil eruit springen. Dat doet hij niet met een Kreidler bromfiets in standaard-uitvoering. Tenslotte heeft zijn vriend er net zo één. Dus versier ik zijn bromfiets met net even een ander stuurtje, een ander buddysitje, enz. Dat slaat goed in!"

Het is duidelijk. De koppositie van De Kruijf is dit kwartaal onaanvechtbaar. We zaten te blozen bij zoveel ongevraagde Kreidler-reklame.
Voor het evenwicht ondernamen we nog een driest poging om De Kruijf tot wat negatieve uitspraken te verleiden.

"Moet dat echt? Laat me dan wel even goed nadenken. Tja, daarvoor zal ik toch een flink aantal jaren terug moeten gaan. Wacht eens, ik weet het alweer.
Een jaar of 10 geleden, in de zomer van 1966, had ik eens ..."
Laat maar, meneer de Kruijf. Er is geen enkele twijfel meer mogelijk. U bent een lijstaanvoerder waar we trots op zijn.
En U? Bent U trots op Uw koppositie?
"En of. Het is toch een bewijs van erkenning. Laten ze maar proberen om me er vanaf te gooien. Reken maar, dat ik mijn huid duur zal verkopen. Trouwens, dat vakantiereisje, dat jullie de dealer van het jaar in het vooruitzicht stellen, is niet te versmaden. Al telt de eer voor mij zwaarder".

Dat laatste is Kreidler-dealer Wim de Kruijf ten voeten uit. Eerzuchtig en ambitieus.
Hij zei het al: "Probeer mij maar eens van die koppositie te gooien". Stroopt U de mouwen maar vast op! Het kan een interessante strijd worden.

Hans Robijns (Rayon manager Kreidler van Veen)