Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Jan van Tilburg

Kreidlerdatabase

Jan van Tilburg

In de werkplaats van Piet Plompen ontdekten we de 60-jarige Jan van Tilburg, bezig met de constructie van Avanti's (Javanti Derny), lichte stayers motoren.
Jan van Tilburg heeft zijn sporen in de framebouw verdiend in de tijd van de eerste bromfietsen (Tilex-frames).
Nu is hij druk doende speciaal door de firma Van Veen Kreidler ontwikkelde motorblokken in eigenbouw frames te plaatsen.
Bij ons weten is hij de enige ter wereld die nog Avanti's maakt.

Voor deze machines bestaat duidelijk een markt, nu de oude Avanti's, soms ook derny's genoemd, wel erg oud aan het worden zijn.

Kreidlerdatabase

Avanti's

Jan van Tilburg heeft een serie van tien stuks opgezet voor de KNWU; hij heeft een bestelling voor weer tien machines in de portefeuille (deze machines zijn besteld door Canada), en de mogelijkheid is groot dat ook de wielersport in Amerika interesse krijgt in het Van Tilburg-Van Veen product.

Het motorblok is afgeleid van het geforceerd gekoelde motorblok met drie handgeschakelde versnellingen. De eerste versnelling is eruit gelaten, evenals de trapas.
Het gat van de trapas in het carter is keurig afgedicht. De cilinder is goed voor zo'n zes pk, en dat vermogen wordt bij uiterst laag toerental al geleverd. Dit is van groot belang, de gangmaker moet uiterst dociel zijn snelheid kunnen veranderen om de stayer achter zich te houden.

Kreidlerdatabase

Vandaar ook de aanwezigheid van een gasmanette.

Het motortje kan de Avanti een topsnelheid van 90 km/u geven en is zo krachtig, dat de gangmaker ook zonder bijtrappen kan doen wat hij wil.

Maar per reglement zijn er natuurlijk trappers aanwezig, en daarmee kan de gangmaker de snelheid nog iets subtieler variëren.

Roken doet de motor nauwelijks, een mengverhouding van 1 op 50 blijkt uitstekend te voldoen.

Kreidlerdatabase

Hans rijdt nog steeds 😊 (2023)

Bijgaand mijn JaVanTi Kreidler uit 1974 die nog steeds de Derny trainingen afwerkt en een fantastische loop heeft.
De bouwer was Jan van Tilburg (JaVanTi)

Kijk ook eens op F.B. Bij Hans van Klaveren!

Kreidlerdatabase

Een leuk initiatief

'Een leuk initiatief van Piet Plompen' vonden de rijders later, toen de wielrenners hun trainingsrondjes weer hervat hadden na dit intermezzo. Met deze Piet Plompen praten we nog even verder. Vooral zijn bemoeienissen met de racerij hebben natuurlijk onze interesse en vanzelf komt het gesprek dan op sponsoring van rijders terecht.

Wie hebben dit jaar al zo steun van Piet uit Rotterdam gehad? Namen als Jan Kostwinder, Cees van Dongen, Dolf Koekoek, Hans Knopper, Adam van de Draay en Adri van de Broeke komen allemaal voor op dit rijtje, om nog maar te zwijgen van de rijders, die Piet Plompen weten te vinden zonder dat dit nu sponsoring genoemd moet worden.

Toch allemaal hulp, die danig in de papieren loopt en Plompen overweegt dan ook om voor het komende seizoen zijn financiële en materiële steun die in de tienduizenden guldens loopt, te gaan beperken tot een kleiner aantal rijders, zodat het effect wat meer gericht is dan op het moment.

Hulp blijft hij natuurlijk aan iedereen bieden, zoals iedere renner weet, maar voor volgend jaar bekijkt hij de zaken eens opnieuw. We hopen in ieder geval, dat Piet volop bij de motorsport betrokken blijft, want het levert altijd zulke leuke dingen op als bijvoorbeeld bovenstaand spektakel op Derny's.

JAAP DE VISSER

Kopfoto: Jan de Vries. Links: V.l.n.r. Piet Plompen, Jörg Möller, op zoek naar de versnellingen, en Cees van Dongen.
Boven: Cees van Dongen gaat over Jaap Voskamp heen. Rechts: Jan Kostwinder op de Javanti.