Kreidler logo

Kreidlerdatabase - Angel Nieto Wereldkampioen

Kreidlerdatabase

Angel Nieto Wereldkampioen

Ooit was hij op zijn Derbi een felle tegenstander van de Nederlandse 50cc coureurs in het WK.

Met name Jan de Vries heeft menig duel met deze Spanjaard uitgevochten.
Veel mensen moesten dan ook erg wennen aan het beeld van Angel Nieto op de van Veen Kreidler met als monteur Jan de Vries.

Het was een goede combinatie want samen veroverden ze de Wereldtitel in de klasse 50cc van1975.

Kreidlerdatabase

Seizoen 1975 50cc

In het seizoen 1975 legde Derbi haar race-activiteiten weer grotendeels stil, hoewel er sporadisch werd gereden in de 125- en de 250cc-klasse. Ángel Nieto maakte gebruik van het feit dat ook Van Veen stopte met racen en haar 50cc-racers te koop aanbood.

Met hulp van de Spaanse motorsportbond betaalde Nieto 35.000 gulden voor een Van Veen-Kreidler. Ook Julien van Zeebroeck kocht een dergelijke racer. Officieel kon Van Veen geen monteur leveren, maar gedurende het seizoen kreeg Nieto veel hulp van zijn voormalige concurrent Jan de Vries.

Eigenlijk kwam de enige concurrentie voor Nieto en Van Zeebroeck van de constructeurs van Jamathi, Martin Mijwaart en Jan Thiel, die voor meubelfabrikant Egidio Piovaticci hun machine omdoopten. Eugenio Lazzarini reed voor Piovaticci al eerder op een omgebouwde 125cc-Maico. Nadat Ángel Nieto al de GP van Spanje, de GP van Duitsland, de GP des Nations en de TT van Assen gewonnen had, hielp hij Julien van Zeebroeck om zijn thuis-Grand Prix op Spa-Francorchamps te winnen.

Nieto zelfs hoefde slechts tweede te worden om zijn wereldtitel veilig te stellen. In de GP van Zweden wist Lazzarini te winnen.
In de GP van Finland vergiste Lazzarini zich. Hij bouwde een voorsprong van zeven seconden op en nam daarna gas terug. Dat was niet verstandig, want Nieto kreeg hem in het vizier en klopte hem met een halve seconde verschil.

In de afsluitende Joegoslavische Grand Prix viel Lazzarini uit en won Nieto zijn zesde GP van 1975.

Kreidlerdatabase

Maar Henk van Veen was in die tijd niet vies van geld. Veel geld !

Deze Kreidler machine verhuisde voor ƒ 35.000,= naar Angel Nieto - werd betaald door de Spaanse Bond - en Henk van Kessel, Wereldkampioen 1974, was woedend.
Hij kon het geld niet bij elkaar krijgen, maar als 'troost' kreeg hij van Henk van Veen - per post een bedankje voor de bewezen diensten en een bedrag van ƒ 1000,=.

Henk van Veen had veel geld nodig, hij was immers bezig met de ontwikkeling van de OCR motorfiets.

Dat het niet altijd Pais & Vree tussen Nieto en de Nederlandse conculega's laten onderstaande beelden duidelijk zien !

Kreidlerdatabase