Kreidler logo

Kreidlerdatabase - VDO instrumenten

Kreidlerdatabase

VDO - Oorsprong van het merk

In 1921 richtte de zakenman Adolf Schindling met zijn partners Georg Häußler en Heinrich Lang de OSA-Apperate-Gesellschaft op in Frankfurt/Main.

Kreidlerdatabase

VDO Instrumenten

Met vooruitziende blik hadden de vennoten een overeenkomst gesloten met de Straatsburgse uitvinder Otto Schulze om de bedrijfsnaam OSA (Otto Schulze Autometer) te gebruiken, als verwijzing naar de wereldberoemde O.S. tachometers die door de firma Edouard Seignol in Parijs werden gemaakt.

De firma Schlenker Grusen (Isgus) in Schwenningen/Zwarte Woud, die al voor de Eerste Wereldoorlog O.S. tachometers aan Edouard Seignol had geleverd, produceerde aanvankelijk de door Otto Schulze gepatenteerde tachometers voor OSA in Frankfurt. Daar werden ze gemerkt met het eigen logo van de onderneming en geleverd aan de automobielindustrie en andere afnemers. Vanaf 1923 produceerde OSA zijn eigen snelheidsmeters volgens het wervelstroomprincipe in een licht gewijzigde vorm.

Als gevolg van geschillen over het handelsmerk van Edouard Seignol werd de bedrijfsnaam in 1925 veranderd van OSA in de gelijkluidende naam OTA (OTA-Apparate GmbH).
Drie concurrenten Veigel, Deuta en OTA wilden in 1928 fuseren en stichtten de firma VDO.

Nadat Veigel zich op het laatste moment had teruggetrokken, werd VDO als Vereinigte-Deuta-Ota ingeschreven in het handelsregister van Frankfurt/Main.
Van nu af aan staat de naam VDO voor Vereinigte DEUTA OTA. OTA verdeelt haar activa onder de aandeelhouders Häusler en Schindling. Zij dragen de contante bijdragen over aan VDO. OTA wordt later geliquideerd. Deuta, Berlijn, draagt met zijn tachometerdivisie bij aan de essentiële grondslagen van VDO: Machines, mensen en know-how behoren nu tot VDO.

Kreidlerdatabase

De VDO - Kienzle instrumenten

Dit zijn de maanden dat wij liefhebbers ons bezig houden met de rand verschijnselen rond de Kreidlers, de gadgets zo gezegd.

Behalve een kunststof fabriek, (dit verklaard veel aan uw Kreidler) had Kreidler Werke GmbH ook een bijna 100% meerderheidsbelang in de Kienzle horloges en klokkenfabriek, de belezen Kreidler liefhebber weet dit al maar bij sommige van jullie is dit onbekend.
En mochten jullie nou denken dat uw VDO klok in uw oldtimer uit de VDO fabriek kwam moet ik jullie teleurstellen, deze werden gewoon door Kienzle gemaakt en onder de naam VDO uitgeleverd.

Kreidlerdatabase

De VDO - Kienzle instrumenten

Kreidler was een handels onderneming met duizenden werknemers, slecht een paar honderd daarvan waren bezig met de Kreidler Florett, een mooi stukje historie waar op internet genoeg over te vinden is.

Daarom mag gezien de historie en de link met de Kreidler een Kienzle wand klok niet ontbreken in jullie hobbyschuur garage of werkplaats en zelf in de vitrinekast naast je Mahle zuiger is het een item wat niet mag ontbreken, een vintage Kienzle klok uit de 60-70er jaren is een lust voor het oog en zo vreselijk mooi gemaakt en van zeer hoogwaardige materialen en daardoor onverslijtbaar en gaat de klok generaties mee.

Het merk Kienzle bestaat anno 2013 nog steeds net zo als “Kreidler”, maar die plastic klokken moet je niet hebben, de 60 en 70er jaren Kienzle vintage klokken, de pareltjes uit vervlogen tijden, een klok met een Kreidler historie.

De waarde van deze klokken is nihil en kan je de kop niet kosten, als je een kringloop winkel in je woonplaats in loopt heb je grote kans dat je voor € 2.50 of 5.00 een vintage Kienzle klok scoort.

Op marktplaats zijn ze ook te vinden (zoeken op Kienzle klokken) maar daar moet je ze eigenlijk niet kopen, die verkopers/handelaren hebben ze net als wat ik heb gedaan uit een kringloop winkel gehaald en proberen zo een paar tientjes bij te verdienen, het kan wel, maar bied dan een fractie van hun vraagprijs en dan nog alleen als je de klok op loop afstand kan ophalen, rommelmarkten vrijmarkten e.d. of kasten, zolders en niet gebruikte slaapkamers bij familie geeft ook een behoorlijke kans op een Kienzle wekker of klok.

Ik realiseer mij best dat dit voor de meerderheid van het forum nergens over gaat, maar voor een paar euro heb je een stukje Kreidler historie aan de wand.
Je vindt het leuk of je vindt het niks, die keuze is aan jullie, nou denk ik niet dat de Kienzle wand klokken binnen afzienbare tijd tussen de kreidler onderdelen zullen staan op marktplaats, maar helemaal uitsluiten doe ik het ook niet.

Met dank aan Henk van Vegten - Henk 3-bak Voet 👍 - Forum Kreidler.nl