Kreidlerdatabase

Aalt Toersen op wereldrecordjacht in Elvington

DAalt Toersenoor het succes op Zandvoort heeft de Nederlandse Kreidler-importeur de firma Van Veen in Amsterdam bestloten haar sterrijder Aalt Toersen eens mee te laten doen.

Begeleid door de nieuwe racemanager, Jan Leferink en racemonteur Jan Smit kwam de ploeg in Engeland, zag..... en overwon.

Een simpel verhaal. Maar het was ook simpel, vertelde de altijd bescheiden nieuwe wereldrecordhouder in drie klassen!

De gebruikte motor is dezelfde bij Van Veen klaargemaakte vijfversnellingswegracer waar Aalt dit jaar kampioen van Nederland mee is geworden, opgepept tot circa 14 pk bij 14.000 omw./min en als sprinter wegende 40,8 kg!

Het ding liep gesmeerd (met Castrol Racing 20) en meteeen de eerste poging in twee richtingen was op een geweldige manier raak.

Zonder stroomlijn reed Aalt de Kreidler over het verlaten vliegveld van Elvington van staande start de kwartmijl in 15.568 seconden, terwijl het ouder record op naam van Minarelli-rijder Buscharini stond met 18.805 sec.

De in eigen werkplaats ontwikkelde polyester stroomlijn (Jos Schurgers) er op en daar sneuvelde zowel het record van Kunz op de mijl met staande start als dat van Anscheidt op de kilometer met een staande start.

Onder, de ploeg op Elvington bij de kwartmijlproef.

Aalt Toersen

Aalt Toersen