Kreidlerdatabase

Het verhaal van de Linde Kreidler

We gaan even terug naar het jaar 1974 het jaar dat ik voor het laatst woonde in mijn geboorteplaats St. Agatha (NB).

Linde_klIn datzelfde jaar leerde ik als knaapje van 10 jaar voor het eerst kennis maken met de Motocross op het nabij gelegen circuit Lombok aan de Hertraksestraat te Cuijk/St. Agatha.

Op een training kwam de lokale crossheld Ferry van Dijk uit Cuijk aanzetten met een Volkswagen en trok daar een spiksplinternieuwe 50cc Linde Kreidler uit zijn bus.

Ik herinner me nog goed een smalle groene tank en een joekel van een zwarte super breitwand cilinder, die viel enorm op.

Daar sloeg bij mij als het ware een vonk over, een soort liefde voor het merk Kreidler en die is nooit meer weg gegaan. Vele jaren later hoorde ik dat deze 50cc crossers werden gefabriceerd bij Frits van de Linde uit Kaatsheuvel. Helaas heb ik nooit met zo'n 50cc crosser gereden op het circuit, erg jammer, maar wel op een Kreidler bromfiets en later een RS en in 1978 stapte ik voor het eerst op een crossmotor, een 125cc Honda Elsinore, gekocht bij Laurense Motors in Boekel.

Nu ben ik de winter van 2010/2011 als toenmalig bestuurslid van de Classic Dutch Pré 70 Motorclub begonnen met een herstart van de Classic 50cc Motocross, omdat mijn echte liefde daar nog steeds naar uitging. Een project waar ik wel 500 uren in gespendeerd heb. De Classic 50cc Motocross was al jaren erg populair in Noord Holland, in de regio van Kolhorn. Ook op diverse maïsplakwedstrijden stonden de Classic 50cc's aan de start. Met het bestaande netwerk van bestuur, organisatoren, Sietse Veen, Roel Vrieze en Chris van Homoet werd in 2011 een heuse competitie opgezet van zeven kampioenswedstrijden. In Utrecht werd gestart met de eerste kampioenswedstrijd en er stonden deze eerste wedstrijd al 26 Classic 50cc'ers aan de start. Helaas werd de laatste en beslissende wedstrijd in het inmiddels bekende Kolhorn in 2011 afgelast wegens erbarmelijke weersomstandigheden.  Inmiddels zijn we nu zes jaar verder en is de Classic 50 Motocross uitgegroeid tot een zelfstandige klasse met telkens ruim dertig renners aan de start van jong tot oud.

Nu even kort terug naar het jaar 2011: Ik ben halverwege dat seizoen eens op bezoek gegaan bij Ferry van Dijk, toen woonachtig in Overasselt. Heb hem het hele verhaal verteld van de nieuw opgezette Classic 50cc Motocrossklasse en dat hij eigenlijk de oorzaak is van mijn sterke liefde voor Kreidler in zowel de Motocross als de Wegrace. Moet toch eerlijk bekennen dat Ferry daar wel heel erg trots op was.

En die eerste blik van een Linde Kreidler zal ik ook nooit meer vergeten in mijn leven, jammer dat ie niet kon knipogen.

Marcel Hermans

Impressie Linde Kreidler

Linde 2