Kreidlerdatabase

Jan van Tilburg

Opeens kom je dan een naam tegen....

Javanti

De Javanti derny motoren, waar in de jaren zeventig mee werd gereden in Rotterdam, werden zo genoemd omdat deze waren gebouwd door ...

... Jan Van Tilburg Ja-van-ti. Ze hadden allen een Kreidler tweetakt motor. Enkele jaren geleden (2003–2004) zijn deze door gangmaker Jan Jonker omgekat tot lichte stayermotoren (LSM) met een Puch motor van 85cc.

De Avanti was een Nederlandse gangmaakmotor met een zeer licht frame waarin een Kreidler 50 cc blok was gemonteerd.

Deze motorfietsjes werden aanvankelijk verkocht onder de naam 'Javanti', afgeleid van de naam van de constructeur, Jan van Tilburg (zie ook Tilex). Hij begon de Javanti's te bouwen in 1973 en gebruikte daarvoor door Van Veen ontwikkelde Kreidler-tweetaktmotoren.

Tilex (1947-1949) is een historisch Nederlands merk van motorfietsen.

Dit waren zelfbouwracers van Jan van Tilburg en Aad van Exel, die aanvankelijk een telescoopvork onder deze naam ontwikkelden, maar al snel ook een bromfiets met tankframe. Daarna gingen ze met eigen frames racen met verschillende 125 cc-blokken, o.a. van DKW en Villiers. Jan van Tilborg bouwde ook de Javanti-gangmaakmotoren met Kreidler-motorblokjes, die ook bekend werden onder de naam Avanti.

Javanti Kreidler

 

 
Javanti Kreidler
 
Javanti
Javanti
Deze werd te koop aangeboden op MP ± 1.400,00 €