Kreidlerdatabase

Henk van Kessel 1974 - 50 cc wereldkampioen

HHenk van Kesselenk van Kessel was één van de coureurs die de wereldrecordmachine bestuurde.

Bekijk hier een Youtube filmpje van Henk van Kessel

Tijdens het (vervelende!!!) rondjes draaien op de racebaan viel hij in slaap, terwijl hij zijn rondjes reed met zo'n 180 km/h !!

Al in zijn tweede seizoen, in 1973 , kwam hij twee keer op het podium tijdens GP races. Een jaar later volgde hij Jan de Vries op als wereldkampioen in de 50 cc op een Kreidler .

In totaal wist Van Kessel zeer veel topklasseringen te halen, waaronder zeven Grand Prix -overwinningen. Daarmee is hij een van de meest succesvolle Nederlandse coureurs aller tijden. In 1977 deed hij een geslaagde poging om het wereldrecord topsnelheid op een 50cc te behalen. Hij werd geklokt op een snelheid van 221,5861 km/u.
Hij raakte zijn record later kwijt aan Jan Huberts.

Kreidler Kessel Kaart

Het certificaat van het Wereldrecord

WRCertif

Als Jan de Vries eind 1973 besluit te stoppen , zal Henk van Kessel het daarop volgende jaar voor het Van Veen Kreidler team rijden . Dat jaar besluit van Veen om de wedstrijd motoren te koop aan te bieden en Henk heeft die motor met financiele hulp kunnen kopen .
1974 zal een top jaar worden voor Henk met 6 overwinningen en de wereldtitel !
Hij wordt dan ook begeleid door zijn voorganger Jan de Vries . Daarnaast wordt Henk Nederlands kampioen 50cc en 125cc . Het jaar daarna moet Henk weer een hoop geld zien te vinden om met deze Kreidler te mogen racen, wat niet lukt .

De spaanse bond heeft toen die racer gekocht en in 1975 werd Angel Nieto met die motor wereldkampioen . Henk ging wel door maar nu met een zelfgebouwde motor , de Condor . Ondanks het grote verschil met de fabrieksmotoren word hij toch nog zevende in het WK 125cc . Ook wordt hij Nederlands kampioen met deze motor . Dit presteerd hij het volgende jaar weer en daarnaast wordt hij ook in de 250cc klasse kampioen . Ook in het WK ging het beter want hij werd vierde op zijn zelfgemaakte motor .

1977 wordt een slecht jaar in de GP's maar zal het toch een bijzonder jaar worden : hij zal een snelheidsrecord vestigen op een 50cc kreidler . Op 6 september 1977 rijdt Henk in een soort gemotoriseerde sigaar 226 km/u !

Pas in 1979 zal er door de FIM een officiele oorkonde gemaakt worden van dit record en zal Henk dit certificaat pas in 2002 in ontvangst nemen ! Een redacteur van Auto Motor klassiek krijgt dit document bij toeval in handen en geeft het daarna aan Henk , 25 jaar na de record poging !

Het einde voor Henk van Kessel

Uit: Telegraaf 25-01-1975
Door Berry Zand Scholten

AMSTERDAM-MADRID. zaterdag De meervoudig Spaanse wereldkampioen motorracen 50 cc Angel Nieto zal vrijwel zeker het volgend seizoen overstappen naar de erfvijand Kreidler en voor het wereldkampioenschap meedingen op een Van Veen Kreidler. „Wij zijn best bereid om een van onze zeer snelle Van Veen Kreidlers aan Angel Nieto te verkopen. De moeilijkheid is dat hij er ook een goede monteur en de nodige technische equipment bij moet hebben. Daarover wordt nu onderhandeld!' (Later zal Jan de Vries dit gaan doen)

De machine is in eerste instantie aan de huidige wereldkampioen onze eigen Henk van Kessel aangeboden voor dertigduizend gulden. „Henk heeft er vanaf gezien'. aldus Peter Beszelzen van Van Veen in Amsterdam. 'omdat hij het geld niet bijeen kon krijgen' Maar alles is in de beste stemming geregeld!'

Weinig tijd

Daarmee is Van Kessel het niet helemaal eens Onze wereldkampioen: ..Ze hebben me bij Van Veen erg weinig tijd gegeven om die dertig mille bij elkaar te krijgen Ik had twaalfduizend gulden klaar liggen, maar dat was te weinig. Nu verkopen ze die Kreidler aan Angel Nieto. Nota bene een buitenlander.

Hoe moet ik nu mijn wereldtitel verdedigen? Ik heb alleen een oud motorblok Nee. ik kan niet zeggen dat de belangen van de Nederlandse motorsport hiermee optimaal behartigd zijn!' (Ook is Henk van Kessel het niet eens met de opmerking van Van Veen ..dat hij er nu maar van afgezien heeft'. ..Zodra ik kan spring ik alsnog op die Kreidler' zegt hij.

Van Veen in Amsterdam heelt drie snelle machines in de 50 cc-klasse staan, motoren waarop Jan de Vries ook twee maal wereldkampioen is geworden ..Eén gaat er naar België, naar de coureur Juliaan Vanzeebroeck. De tweede wordt voor demonstraties gebruikt en de derde zou voor Van Kessel en nu voor Angel Nieto zijn ', aldus Peter Beszelzen. Hij zegt: „Wij trekken ons helemaal uit de racerij terug, omdat we ons volledig willen wijden aan de OCR 1000 met wankelmotor, die volgend jaar in produktie moet komen!'

Wereldroem

Angel Nieto die wereldroem oogstte door zijn gevechten met Jan de Vries, stapte vorig jaar over van Derbi naar Morbidelli, maar dat werd een fiasco. Angel Nieto is van plan met Kreidler grote successen te halen en daarvoor is hij nu al flink aan het afslanken. Henk van Kessel ziet dit alles helemaal niet zitten.