Kreidlerdatabase
Wordt ook vriend van de
Kreidlerdatabase !

Geschiedenis | Registratie | Personen | Modellen | Artikelen | Race | OCR 1000 | Techniek |Fotopagina | Links | Te koop | Evenementen

Algemeen

 1. Voorgeschiedenis
 2. Geschiedenis
 3. Kreidler 25 jaar
 4. Faillissement
 5. Het oude Kreidler
 6. Kreidler Museum
 7. Neckarsulm 2002
 8. Neckarsulm 2005
 9. Norden 2005
 10. Kreidler Louis
 11. Kreidler Marga
 12. Kreidler Colin
 13. Kreidler Miniaturen
 14. Kreidler Gadget's
 15. Toeleveranciers
 16. Musea in Nederland
 17. Telegraaf
 18. Bijdragen
 19. Helppagina Maloud

Allerlei

 1. Folders Nederland
 2. Folders Duitsland
 3. Folders Zwitseland
 4. Folders België
 5. Folders Australië
 6. Folders Denemarken
 7. Folders Engeland
 8. Folders Frankrijk
 9. Folders Griekenland
 10. Folders Italië
 11. Folders Luxemburg
 12. Folders Noorwegen
 13. Folders Oostenrijk
 14. Folders Spanje
 15. Folders Portugal
 16. Folders Amerika
 17. Folders Zweden
 18. Reclame
 19. Literaruur
 20. Fabriek
 21. Prijzen Nederland
 22. Prijzen Duitsland
 23. Prijzen Zwitserland
 24. Kreidler schema's
 25. Kreidler Kundendienst
 26. Van Veen Ned.
 27. Kreidler Modern
 28. Oude kaarten
 29. Fimpjes Youtube
 30. Koopwjzer
 31. Aankooptips
 32. Kopen-Verkopen
 33. Importeren
 34. Omkeuren naar motor!
 35. Verzekeren
 36. Schade
 37. Voorschriften
 38. Aantallen
 39. Over Louis
 40. Kreiderdatabase

Eigen kenteken voor bromfietsen

KentekenkaartKentekenkaart


Vanaf 1 januari 2014 krijgt Nederland een nieuw kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs maakt plaats voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd). De kentekencard is handiger in gebruik en moeilijker te vervalsen. Ook verkleint de centrale afgifte van de kentekencards de kans op fraude.


U hoeft niets te doen

U hoeft uw papieren kentekenbewijs niet om te wisselen voor een kentekenbewijs op creditcardformaat. U krijgt de kentekencard als u een nieuw of gebruikt voertuig koopt. Of als u bij verlies of beschadiging van uw kentekenbewijs een vervangend kentekenbewijs aanvraagt.


Tenaamstellingscode vervangt Overschrijvingsbewijs

Het Overschrijvingsbewijs wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt een code van 9 cijfers, de zogenoemde tenaamstellingscode. Ook krijgt u het kentekenbewijs niet meer op het kentekenloket mee. De RDW verstuurt dit in principe dezelfde werkdag naar u toe. Heeft u het kentekenbewijs eerder nodig, dan kunt u een spoedlevering aanvragen.


Waarom een nieuw kentekenbewijs?

Met de kentekencard wil de overheid de voertuigcriminaliteit aanpakken en processen verder digitaliseren. Doordat de kentekencard beter beveiligd is, is hij moeilijker na te maken. Dat maakt het moelijker om gestolen voertuigen van een kentekenbewijs te voorzien. Ook het afgifteproces is beter beveiligd. Bovendien creëren de nieuwe processen de mogelijkheid om het op naam zetten van een voertuig verder te digitaliseren. Uit onderzoek onder voertuigeigenaren blijkt dat zij de komst van een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) in grote meerderheid toejuichen.


De kentekencard is veilig

De kentekencard is moeilijker na te maken dan een papieren kentekenbewijs. Niet alleen is het produceren van het document van polycarbonaat moeilijker dan van papier, ook zijn op het kentekenbewijs (combinaties van) moderne echtheidskenmerken verwerkt. Het namaken van een kentekencard met chip maakt het fraudeurs nog lastiger.


Centrale afgifte

Nu liggen de delen IB op het PostNL Postkantoor, bij het erkende bedrijf of op een RDW-locatie op voorraad. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Vanaf 2014 hebben de genoemde partijen geen diefstalgevoelige voorraad meer. Het kentekenbewijs wordt op een centrale, beter beveiligde plek vervaardigd.


Voor alle voertuigen

Het kentekenbewijs op creditcardformaat wordt geïntroduceerd voor alle voertuigen die kentekenplichtig zijn. Uitgezonderd zijn het handelaarskentekenbewijs (met de bijbehorende groene kentekenplaat) voor erkende bedrijven, voertuigen met een GV-kenteken (voor grensverkeer) en andere voertuigen met een speciaal kentekenbewijs.

 

Zie ook de informatie van de RDW

 

KentekenVanaf 1 September 2005 gelden nieuwe regels voor de registratie van alle bromfietsen in Nederland.

Iedere eigenaar,fabrikant of verkoper van bromfietsen krijgt direct met de nieuwe wetgeving te maken. De kentekenregistratie is een omvangrijk project dat consequenties heeft voor alle bedrijven die bromfietsen maken,repareren,kopen en verkopen. De kentekenregistratie begint op 1 September 2005. Vanaf dat moment mogen nieuwe bromfietsen alleen nog maar verkocht worden met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat.

Voor bestaande bromfietsen kunnen hun eigenaren vanaf deze datum een eigen kentekenbewijs aanvragen. Het aanvragen van een eigen kenteken is mogelijk tot en met 31 Oktober 2006. Met ingang van 1 Januari 2007 mogen bromfietsen alleen nog maar met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat op de openbare weg rijden.

Op dit gebied kunt u het beste een kijkje nemen op www.kreidler.nl - met dank aan Dimage voor het vele werk !!!

Maar wat nu te doen als u een gekentekende brommer wilt kopen?

 1. Als u een bromfiets koopt, moet u het kentekenbewijs op uw naam laten overschrijven. Let u er dus op dat zowel het complete kentekenbewijs als de kentekenplaat aanwezig is.
 2. Verder moet u ook controleren of een eventuele duplicaatcode op het kentekenbewijs overeenkomt met de duplicaatcode op de kentekenplaat.
  1. Als dat niet zo is, moet u ervoor zorgen dat de eigenaar of houder (de verkoper) van het voertuig voordat de overdracht plaatsvindt alsnog zorgt voor de juiste kentekendocumenten en/of -plaat.
  2. U kunt het kentekenbewijs op verschillende manieren laten overschrijven. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht op de grotere postkantoren.
  3. Voor het overschrijven van een bromfiets kentekenbewijs moet u minstens 16 jaar zijn en in Nederland wonen.
  4. Als u een bromfiets koopt bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf dat beschikt over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbranche (TV), dan kan de medewerker het kentekenbewijs daar direct op uw naam overschrijven.

Benodigde documenten voor overschrijving

 1. Om een kentekenbewijs op uw naam te laten zetten hebt u nodig:
  1. Een geldig legitimatiebewijs
  2. Het Tenaamstellingsbewijs
  3. Het Overschrijvingsbewijs

WA verzekering

 1. Vanaf de tenaamstelling moet de bromfiets WA verzekerd zijn. Hiervan krijgt u geen bericht. U kunt dit regelen bij uw verzekeringsmaatschappij. 

Maar ik wil mijn Kreidler verkopen

Slechte zaak natuurlijk, behalve als dat is om een nog mooier exemplaar te kunnen kopen. Maar wat moet je dan doen?

Als u uw bromfiets verkoopt, moet u ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Gebeurt dat niet, dan blijft u aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen (motorrijtuigenbelasting, verzekering en APK) en eventuele bekeuringen. U moet er voor zorgen dat u bij verkoop een officieel vrijwaringsbewijs krijgt.

 1. Verkoop aan een handelaar - Verkoopt u uw voertuig aan een door de RDW erkend autobedrijf dat bevoegd is om vrijwaringsbewijzen uit te schrijven, dan ontvangt u van dat bedrijf het vrijwaringsbewijs. Een erkend bedrijf herkent u aan het RDW-erkenningsschild. Voor de overschrijving heeft de medewerker uw volledige kentekenbewijs nodig: Voertuigbewijs, Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Tevens moet u een geldig legitimatiebewijs overleggen.
 2. Verkoop aan een particulier - Verkoopt u uw voertuig aan een particulier, dan moet de overschrijving plaatsvinden op het postkantoor. De koper moet de overschrijving zelf regelen.
 3. Kentekenbewijs niet compleet
  Mist u delen van het kentekenbewijs, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen voordat de koper het voertuig kan overschrijven.
 4. Kentekenbewijs kwijt - Bent u uw kentekenbewijs geheel of gedeeltelijk kwijt, dan moet u bij de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Alleen de eigenaar die bij de RDW geregistreerd staat, kan dit doen. Als de eigenaar is overleden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Over andere uitzonderingssituaties kunt u contact opnemen met de Klantenservice van de RDW.
Kreidler

Ontwerp van deze website: 11-12-1997
Laatst gewijzigd 23.06.2014 13:33
Bronnen: Kreidler - Archief - Publicaties
Disclaimer - Statistieken - Contact

 

De door mij geraadpleegde bronnen via internet zijn:

 1. kreidler.nl
 2. kreidler-museum.de
 3. kreidler-verein.de
 4. kreidlertreff-giessen.de
 5. kreidler-jogy.de
 6. kreidleroriginal.com
 7. familie-jordaan.nl
 8. oranjekreidler.nl
 9. Kreidler startpagina
 10. Kreidlersite Flacko
 11. Blad Bromfiets

De door mij geraadpleegde boeken zijn:

 1. Typen, Techniek und  Motorsport geschichte
 2. Motorräder, die Geschichte machten
 3. Zweiräder 1951-1985
 4. Geschichte-Typen-Technik
 5. Kreidler in Nederland
 6. Typen kompass
 7. Kreidler Prospekte
 8. Jan de Vries Wereldkampioen
 9. Die Welt war meine Straße - Gunther Markert
 10. Bromfietstechniek deel 1 & 2
 11. Reparatie en onderdelen handleidingen

Deze website wordt door mij als hobby beoefend, er is geen enkele binding met enig commerciëel bedrijf !
Bijdragen in de vorm van artikelen e.d. zijn van harte welkom.

Kreidler